Plankdragers in oud industrieel en brocante stijl

In ons assortiment vind je mooie plankdragers in een brocante, landelijk en oud-industriële stijl. Ze zijn gemaakt van gietijzer, smeedijzer of staal. Behalve mooi, zijn ze dus ook stevig!

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 63

Van hoog naar laag sorteren

Wandplanken bevestigen aan de muur


Voor het bevestigen van wandplanken en wandplankjes aan de muur gebruik je plankdragers. Plankdragers worden ook wel schapdragers, beugels of planksteunen genoemd.

Je kunt volgens ons niet genoeg wandplanken en wandplankjes in huis hebben. Ze zijn handig en staan overal leuk!

  • In de keuken voor kruidenpotjes of servies.
  • In de slaapkamer voor boeken of sieraden.
  • In de woonkamer voor mooie accessoires, foto's en hangplantjes.
  • In de badkamer of op het toilet voor handdoekjes en toiletpapier.

In onze webwinkel vind je mooie plankdragers in verschillende stijlen zoals brocante, landelijk en oud industrieel. 


Beste idee voor aan de wand

Wil je iets decoratiefs aan een muur, en heb je geen zin in een schilderij of foto aan de wand? Of heb je opbergruimte nodig op je werkplek, of in de keuken? Dan zijn wandplanken of wandplankjes voor jou dé oplossing.

Met wandplanken en wandplankjes kun je ontzettend veel doen. Zet wat plantjes, (droog)bloemetjes in vaasjes en foto’s en prints in leuke lijstjes op een wandplank, en je hebt direct een gezellig ‘hoekje’. Kaarsjes en windlichtjes doen het ook erg goed om sfeer aan de muur te krijgen.

Voor het stevig én mooie manier bevestigen van deze planken aan de muur, gebruik je een plankendrager. Plankendragers zijn er in allerlei verschillende stijlen. Kies die plankendragers die precies passen bij jouw interieur. In onze webwinkel kun je kiezen uit verschillende stijlen, materialen, kleuren en afmetingen.

 

Hoe ver plankdragers uit elkaar plaatsen?

Klanten vragen ons vaak naar de afstand tussen de dragers.

Hierbij moet je letten op de functionaliteit van de plankensteun. Ga uit van iedere 50 tot 60 cm een drager. Dit is zeker aan te raden als de houten plank dun is en snel doorzakt.

Heb je een dikke zwarte houten plank? Dan is het belangrijk voldoende plankdragers te gebruiken. Het gewicht van de plank kan zo over meerdere dragers verdeeld worden. Hierdoor is de bevestiging aan de muur beter.

Hoe kun je nu zelf die afstand bepalen? Ga uit van een afstand van 50-60cm en speel daar een beetje mee.

  • Wat is er nodig om doorzakken van een plank te voorkomen?
  • Wat is er nodig om de plank stevig aan de muur te bevestigen?
  • Wat vind je zelf mooi staan?

Aan de hand van deze vragen kun je zelf het aantal plankdragers bepalen.

Decoratieve schapdragers

Onze schapdragers zijn voor decoratief gebruik en passen bij verschillende woonstijlen. Strakke steunen die passen in een oud-industrieel interieur. Sierlijke gietijzeren schapdragers voor in een brocante inrichting. En bruine of zwarte plankdragers die passen bij een landelijke woonstijl.

Functionele plankdragers

Ga je een wandplank gebruiken in de keuken, woonkamer, slaapkamer of badkamer/toilet? Dan is de bestemming van de plank meestal een combinatie van functioneel en decoratief. Want ook al is het functioneel, je kunt er nog steeds iets moois van maken. Gebruik daarvoor een mooie plank met de mooiste plankdragers die passen bij jouw interieur. 

 Tip! Gebruik plankdragers voor een hoedenplank met kapstok voor in je hal 

Heb je wel eens gedacht aan een kapstok met handige hoedenplank in de hal? Bevestig met een paar mooie planksteunen een plank aan de muur. Onder de plank hang je een paar plafondhaken. Of een aantal kapstokhaken direct aan de muur. Op de hoedenplank kun je een paar manden kwijt. Zo heef jouw hal direct meer opbergplek.

Wil je niet zoveel gaten in de muur boren voor zowel de planksteunen als de kapstokhaken? Gebruik dan een extra plank om een achterkant te maken. Bevestig de hoedenplank met een paar planksteunen aan de extra plank die tegen de muur komt. Tot slot bevestig je de kapstokhaken aan de plank en hang je het geheel aan de muur. 

 

Plankdragers voor elk interieur

Plankendragers passen in elk interieur, en kunnen in iedere ruimte van het huis worden gebruikt. In ons assortiment vind je dragers in verschillende stijlen: voor een brocante, een landelijk of een (oud) industriële look. In de webwinkel vind je stoere dragers, sierlijke schapdragers en strakke planksteunen.

Industriële plankdragers

Onze plankendragers in (oud) industriële stijl zijn o.a. gemaakt van gietijzer. Gietijzer geeft een plankdrager een stoer en robuust uiterlijk. Er zijn ook industriële dragers van smeedijzer, of van (gegalvaniseerd) staal.

Gietijzer, smeedijzer, staal zijn allemaal materialen die van zichzelf niet 100% strak en glad zijn. Vaak zijn de plankdragers nog handgemaakt ook, waardoor ze een oud doorleefde (vintage, loft-achtige) industriële look hebben. De meeste industriële schapdragers zijn zwart, bruin/zwart, roest en oud messing van kleur.

Brocante en landelijke plankdragers

Gietijzer leent zich erg goed voor de brocante en landelijke stijl. Daarom vind je bij ons veel gietijzeren plankdragers in een brocante en landelijke stijl. Deze dragers zijn voornamelijk verkrijgbaar in de kleuren zwart, bruin/zwart en wit. Ook vind je in ons assortiment een aantal roest en goudkleurige plankendragers.

Plankdragers in verschillende maten

Wij hebben plankendragers in allerlei maten. De kleinste plankdragers zijn 10cm diep. De grootste zijn 30 cm diep.

Een plankdrager hoeft niet even breed te zijn als de plank. Het is mooier als de plank iets breder is en wat uitsteekt over de drager.

Afhankelijk van je eigen smaak kun je bepalen tot hoe ver je het mooi vindt staan. Let daarbij wel op dat de plank niet te ver uitsteekt. Hiermee verliest het namelijk draagkracht.

Plankdrager favoriet

Zwarte plankdragers

Veruit de meeste wandplanken worden met zwarte plankendragers aan de muur bevestigd. Vandaar dat je in ons assortiment een groot aantal zwarte plankdragers kunt vinden. Voor de brocante en landelijke stijl hebben we een aantal witte dragers.

Met of zonder schoor?

Veel dragers hebben een schoor. Een schoor verbindt de punten van een plankendrager met elkaar. Het is het schuine deel van de constructie. Een schoor vergroot de stevigheid van de plankdrager, waardoor het meer gewicht kan dragen.

Een schoor geeft dus meer stevigheid. Dat is een belangrijk voordeel. Maar een plankdrager zonder schoor heeft toch ook zo zijn voordelen. Gebruik ze bijvoorbeeld als je een paar planken onder elkaar plaatst. Dan blijft er op de planken meer ruimte over. Kies ook een plankdrager zonder schoor wanneer je deze boven een radiator wilt bevestigen.

 

Plankdragers kopen bij Jan&Juup

Wil je plankdragers bestellen? Bestel ze eenvoudig en snel online bij Jan&Juup. Als je ze vandaag bestelt, worden ze binnen 1 tot 2 werkdagen verzonden.