Plankdragers, schapdragers, beugels en planksteunen

Plankdragers, schapdragers, beugels of planksteunen, zijn steunen die gebruikt worden voor het bevestigen van wandplanken en -plankjes aan de muur. In ons assortiment vind je de mooiste plankdragers in een brocante, landelijk én oud-industriële stijl. Een stevige plankendrager is gemaakt van gietijzer, smeedijzer of staal.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 49-68 van 68

Van hoog naar laag sorteren

Plankdragers, schapdragers, beugels en planksteunen

Je kunt volgens ons niet genoeg wandplanken en wandplankjes in huis hebben. Ze zijn handig en staan overal leuk! In de keuken voor kruidenpotjes of servies. In de slaapkamer voor boeken of sieraden. En in de woonkamer voor mooie accessoires en hangplantjes. Voor het bevestigen van al die wandplanken en -plankjes aan de muur, vind je bij ons mooie plankdragers (ook wel schapdragers, beugels en planksteunen genoemd) in brocante, landelijke én oud industriële stijl. 

 

Plankdrager ideetjes

Wil je iets decoratiefs aan een muur, en heb je geen zin in een schilderij of foto aan de wand? Of heb je opbergruimte nodig op je werkplek, of in de keuken? Dan zijn wandplanken of wandplankjes voor jou dé oplossing.

Met wandplanken en wandplankjes kun je ontzettend veel doen. Zet wat plantjes, (droog)bloemetjes in vaasjes en foto’s en prints in leuke lijstjes op een wandplank, en je hebt direct een gezellig ‘hoekje’. Kaarsjes en windlichtjes doen het ook erg goed om sfeer aan de muur te krijgen.

Voor het stevig en op een mooie manier bevestigen van deze planken aan de muur, gebruik je een plankendrager. Plankendragers zijn er in allerlei verschillende stijlen. Kies die plankendragers die precies passen bij jouw interieur. In onze webwinkel kun je kiezen uit verschillende stijlen (landelijk, brocante en oud industrieel), kleuren en afmetingen.

 

Hoe ver plankdragers uit elkaar plaatsen?

Een vraag die we vaak van onze klanten krijgen, gaat over de afstand tussen de dragers. Hoe ver moeten plankdragers uit elkaar worden geplaatst?

Hierbij moet je letten op de functionaliteit van de plankensteun. Ga uit van iedere 50 tot 60 cm een drager. Dit moet je zeker doen als de houten plank vrij dun is en de neiging heeft om snel door te zakken. Heb je een dikke houten plank die zwaar is? Dan heb je ook behoefte aan voldoende plankdragers. In dit geval omdat de plan anders niet stevig genoeg aan de muur kan worden bevestigd.

Neem daarom een afstand van 50-60cm en speel daar een beetje mee. Wat is er nodig qua stevigheid, en wat vind je zelf mooi staan? Het aantal dat nodig is, is afhankelijk van de stevigheid en zwaarte van de houten plank. Daarnaast speelt het type muur waaraan de plank komt te hangen een rol. Is de muur van gips, hout of steen? Zorg ervoor dat je goede stevige pluggen en schroeven gebruikt, die speciaal bedoeld zijn voor het materiaal (gips, hout, steen) waaraan de plankdrager wordt bevestigd.

Decoratieve schapdragers

Onze schapdragers zijn voor decoratief gebruik en passen bij verschillende woonstijlen. Strakke steunen die passen in een oud-industrieel interieur. Sierlijke gietijzeren schapdragers voor in een brocante inrichting. En bruine of zwarte plankdragers die passen bij een landelijke woonstijl.

Functionele plankdragers

Ga je een wandplank gebruiken op je werkplek, of in de keuken? Dan is de bestemming van de plank meestal een combinatie van functioneel en decoratief. Maar zelfs als het alleen functioneel zou zijn, dan kun je er nog steeds iets moois van maken. Gebruik daarvoor een mooie plank en mooie plankdragers. Komen er wat boeken op? Plaats de boeken tussen leuke boekensteunen. Zijn de wandplanken voor in de keuken? Kies dan voorraadpotten, opbergmandjes en –potjes in de stijl van je keuken.

  Tip! Hoedenplank met kapstok voor in de hal  

Heb je wel eens gedacht aan een handige hoedenplank in de hal? Bevestig een plank aan de muur met een paar mooie planksteunen. Daaronder hang je plafondhaken of kapstokhaken op en je hal heeft direct meer opbergplek. Wil je niet zoveel gaten voor de steunen en haken in de muur boren? Bevestig dan de hoedenplank met een paar mooie planksteunen aan een grote houten plank als achterkant. Daarna maak je de kapstokhaken aan de plank vast en hang je het geheel op aan de muur. 

Plankdragers voor elk interieur

Plankendragers passen in elk interieur, en kunnen in iedere ruimte van het huis worden gebruikt. In ons assortiment vind je dragers in verschillende stijlen: voor een brocante, een landelijk of een (oud) industriële look. In de webwinkel vind je stoere dragers, sierlijke schapdragers en strakke planksteunen.

Industriële plankdragers

Plankendragers in een (oud) industriële stijl in ons assortiment zijn o.a. gemaakt van gietijzer. Het gietijzer geeft een drager een stoer uiterlijk. Er zijn ook dragers handgemaakt van smeedijzer, of van gegalvaniseerd staal. Allemaal materialen die van zichzelf niet 100% strak zijn, en vaak nog handgemaakt, waardoor het een oud doorleefde (vintage, loft-achtige) industriële look heeft. De meeste industriële schapdragers zijn zwart, bruin/zwart, roest en oud messing van kleur.

Brocante en landelijke plankdragers

Gietijzer leent zich erg goed voor de brocante en landelijke stijl. Daarom vind je bij ons veel gietijzeren plankdragers in een brocante en landelijke stijl. Deze dragers zijn voornamelijk verkrijgbaar in de kleuren zwart, bruin/zwart en wit. Ook vind je in ons assortiment roest en goudkleurige plankendragers.

Plankdragers in verschillende maten

Wij hebben plankendragers in allerlei maten. De kleinste dragers zijn 10cm diep en de grootste zijn 30 cm diep. Een plankdrager hoeft niet even breed te zijn als de plank. Het is mooier als de plank iets breder is en wat uitsteekt over de drager. Afhankelijk van je eigen smaak kun je bepalen tot hoe ver je het mooi vindt staan. Let daarbij wel op dat de plank niet te ver uitsteekt en daardoor aan draagkracht verliest.

Wat is een favoriete plankendrager?

Zwarte plankdragers

Veruit de meeste wandplanken worden met zwarte plankendragers aan de muur bevestigd. Vandaar dat je in ons assortiment een groot aantal zwarte plankdragers kunt vinden. Voor de brocante en landelijke stijl hebben we een aantal witte dragers.

Plankendrager met of zonder schoor?

Veel plankdragers hebben een schoor. Een schoor is een schuin deel dat de ene punt van de plankendrager met de andere punt verbindt. Een schoor vergroot de stevigheid van de drager, waardoor het meer gewicht kan dragen. Denk bij het gewicht ook altijd aan de plank zelf. Wandplanken wegen zelf vaak nogal wat kilo’s.

Een schoor geeft dus meer stevigheid, maar een plankdrager zonder schoor heeft toch ook zo zijn voordelen. Als je met een aantal plankendragers zonder schoor een paar planken onder elkaar plaatst, is er op de planken zelf meer ruimte om iets neer te zetten. Ook als je bijv. de plankdrager boven de verwarming wilt ophangen, is het handig om een drager zonder schoor te kiezen.

 

Plankdragers kopen bij Jan&Juup

Wil je plankdragers bestellen? Bestel ze eenvoudig en snel online bij Jan&Juup. Als je ze vandaag bestelt, worden ze binnen 1 tot 2 werkdagen verzonden.