Zelf een droogbloemenkrans maken

Deze mooie droogbloemkransen kun je droogbloemen krans kant-en-klaar in onze webwinkel kopen. Maar jij bent een echte DHZ-er en wilt zelf aan de slag? Misschien wel een beetje hulp of tips nodig? Hoe je zo'n halve droogbloemkrans zelf kunt maken, leggen we hieronder uit.

Naast de uitleg kun je bij ons ook alle benodigdheden voor het zelf maken van zo’n krans vinden: de decoratieringen, het wikkeldraad en natuurlijk de droogbloemen en gedroogde grassen en pluimen. Alle materialen zijn los verkrijgbaar. Zo stel je je eigen unieke droogbloem krans samen.


Wat heb je nodig om een droogbloemen krans te maken?

  • decoratiering van ijzer, bamboe of gemaakt van takken
  • verschillende droogbloemen, gedroogde grassen of pluimen
  • wikkeldraad
  • (snoei)schaar
  • lijmpistool

Hoe maak je de krans van droogbloemen?

Bij de ‘halve’ kransen worden de droogbloemen alleen aan de onderste helft van de decoratiering vastgebonden.

Let op: Deze uitleg is voor een krans van 30cm doorsnede. Voor een grotere of kleinere krans, heb je meer of minder materiaal nodig.

Stap 1: de basis maken van naaldaar

Je begint met de ‘naaldaren’. Bij een krans van 30cm, leg je de naaldaren zo over elkaar heen dat het een totale lengte van 60cm heeft.

Stap 2: de naaldaren en blad vast wikkelen

Knip 180cm wikkeldraad af, en vouw dit dubbel. Pak het midden van het wikkeldraad en wikkel dit 2 keer precies in het midden om de 2 naaldaren heen.

Leg de naaldaren op de onderste helft van de ring. Wikkel de naaldaren vanuit het midden aan beide kanten vast. Gebruik daarbij wat extra blad. Zo wordt de ring goed bedekt. En de droogbloemen die je daarna vastbindt, blijven daardoor beter vastzitten.

Tip! Wikkel het draad om de naaldaar naar rechts onderlangs, en om de naaldaar naar links bovenlang om de ring heen. Als de draden straks weer beneden in het midden uitkomen, kun je ze aan elkaar vastmaken. Op die manier zit het draad goed vast.

Werken met wikkeldraad: het wikkeldraad dat je gebruikt is 1mm dik. Je kunt de droogbloemen met wikkeldraad heel eenvoudig en snel vastzetten. Draai het draad wel goed om de decoratiering heen. Dus stevig genoeg, zodat de droogbloemen niet los kunnen komen.

Stap 3: bosjes bloemen vastbinden

Nadat je aan beide kanten met het wikkeldraad boven bij de naaldaar bent uitgekomen, ga je kleine bosjes bloemen maken. Vanaf beide kanten bevestig je kleine bosjes bloemen naar beneden tot je in het midden uitkomt.

Tip! Maak iedere keer 2 gelijke bosjes droogbloemen, zodat je aan weerskanten gelijke materialen qua inhoud en lengte gebruikt.

Elk bosje bloemen leg je over de uiteinde van de steeltjes van het vorige bosje bloemen. D.w.z. dat je ieder nieuw bosje droogbloemen over het wikkeldraad van het vorige bosje legt. Hierdoor is er geen wikkeldraad meer zichtbaar. Zo wikkel je ongeveer 3 bosjes droogbloemen aan weerskanten vast.

Stap 4: middelste stuk onderaan opvullen

Na 3 vastgebonden bosjes aan weerskanten, houd je in het midden nog een stuk van zo’n 5-10cm open. Je kunt daar de laatste 2 bosjes bloemen vastbinden. Maak deze bosjes vlakker dan de andere bosjes. Bovenop komen namelijk de 2 grote strobloemen. Als de bosjes te dik zijn, steken de grote strobloemen teveel uit.

Tip! Om goed laag te blijven, kun je voor deze plek ook alleen een laagje haver, gipskruid, fijne statice of iets ander 'sprieterigs' gebruiken. Leg twee takjes in tegenovergestelde richting over elkaar heen, en bindt dit alleen in het midden vast. 

Stap 5: wikkeldraad afhechten

Nu de onderste helft van de decoratiering is bedekt met droogbloemen, kun je de 2 stukken wikkeldraad aan elkaar vastmaken (goed om elkaar heendraaien). Het draad dat overblijft afknippen, en wat aan de krans vastzit wegstoppen tussen de krans.

Stap 6: bloemen lijmen

In het midden, én op een paar andere plekken in de krans, kun je nu de bloemkoppen van de strobloemen vastlijmen.

Stap 7: gaten wegwerken

Ben je nog niet tevreden over het resultaat? Heb je ‘gaten’, of zie je ergens wikkeldraad? Los het op door hier en daar kleine takjes, bloemen of grassen bij te steken. Je kunt het vaststeken onder het wikkeldraad. Lukt dat niet? Gebruik dan het lijmpistool om het vast te zetten.

Stap 8: finishing touch

  • Gebruik een lakspray om de kleur van de droogbloemen langer te behouden.
  • Bij een decoratiering zonder vast haakje om aan op te hangen, kun je de krans aan een bijpassende lint, jute touw of leren draad ophangen.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over de DIY droogbloemenkrans? Of kom je er niet uit hoe je iets moet doen? Neem gerust contact met ons op.

Wil je een hele droogbloemenkrans maken? Binnenkort vind je hier de uitleg.

Opzoek naar meer decoratieringen?