Tips voor het zelf maken van een kapstok

Ïn elk huis is het handig een plek te hebben waar jassen netjes opgehangen kunnen worden. Meestal is dat in de gang bij de voordeur. Maar ook op andere plekken in huis is een kapstok of kapstokje handig. Niet alleen voor jassen. Ook voor andere spullen is het handig om het ergens aan een wandhaak op te kunnen hangen.

Op deze pagina vind je een aantal kapstokhaken. Alle kapstokhaken in ons assortiment vind je via het menu bovenaan. Helemaal onderaan de pagina vind je tips voor het zelf maken van een kapstok.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 97-120 van 173

Van hoog naar laag sorteren

Zelf een kapstok maken. Waar moet je op letten?

Ben je toe aan een nieuwe kapstok? Dan zijn er kant-en-klare kapstokken te koop. Of je kunt er voor kiezen zelf een kapstok te maken. Wij hebben in ons assortiment een aantal kant-en-klare kapstokken, maar een nog vele malen groter aantal losse kapstokhaken

Waar moet je zoal rekening mee houden als je zelf een kapstok gaat maken: 
- de plek in huis
- waarvoor het wordt gebruikt 
- de ruimte die je voor een kapstok hebt 
- de stijl passend in je interieur
- het soort kapstokhaken
- het aantal kapstokhaken

1. Waar komt de kapstok te hangen? 

Waar komt de kapstok? Bij het bedenken wat voor kapstok je gaat maken, is het slim om dit als eerste te bepalen. In de meeste gevallen betreft het een kapstok in de gang bij de voordeur. Of  plaats je de kapstok liever bij de achterdeur? In andere gevallen kan het gaan om een kapstok in de slaapkamer of badkamer. Want waar laat je je kleding, badjas of handdoek? 

2. Waarvoor ga je de kapstok gebruiken? 

Het gebruik bepaalt welke kapstokhaken je kunt kiezen. Is het een kapstok voor in de gang bij de voordeur, of een kapstok voor bij de achterdeur? De kapstok zal op verschillende plaatsen anders worden gebruikt. Bij de voordeur voor nette jassen en jassen van bezoek. Bij de achterdeur hangt wellicht de hondenriem erbij, regenjassen, rugzakken en sjaals. Hetzelfde geldt ook voor een kapstokje in de kinderkamer, of badkamer (minder en kleinere haken nodig). Daar hangen normaal gesproken geen zware jassen aan, maar lichte kledingstukken.

3. Hoeveel ruimte heb je voor de kapstok?

In een smalle gang kun je beter niet kiezen voor een losse staande kapstok, of een roede met kledinghangers. Dan is het praktischer om een roede met S-haken, of kapstokhaken aan de wand te gebruiken. Je kunt zelfs overwegen om een aantal haken hoog en een aantal haken laag op te hangen, zodat het aantal jassen niet uitdijt, maar meer over de wand wordt verdeeld. Dit kun je bereiken door de haken wijder uit elkaar te laten plaatsen. En heb je een nis? Dan is zeker een roede met S-haken een optie.

4. Hoe hang jij je spullen op?

Hoe hangen jij en je huisgenoten normaal gesproken de jassen op? Aan het lusje of niet? Gebruik je misschien liever kledinghangers? In dat laatste geval kun je kiezen voor een roede van muur tot muur. Helemaal handig als je een nis hebt. Heb je geen nis, dan kun je een roede ook aan het plafond bevestigen met een stevig touw, ketting of (steiger)buis.

5. Verschillende soorten kapstokhaken

- Enkele kapstokhaak, dubbele kapstokhaak of draaibare kapstokhaken. 
- Een wandhaak, plafondhaak of S-haak. 
- Grote kasptokhaken of kleine haakjes.

6. Hoeveel haken zijn er nodig? 

De meeste kapstokken, die je kant-en-klaar voor de hal kunt kopen, hebben tussen de vijf en tien haken. Het leuke van zelf een kapstok maken, is dat je alles zelf kunt bepalen. Ook het aantal haken. Heb je een groot gezin, of krijg je regelmatig veel bezoek? Dan zou je kunnen kiezen voor veel haken. Dat raden we je ook aan, als je gewend bent om er je sjaals, tassen, de hondenriem én nog veel meer aan op te hangen. 

Maak je de kapstok in de zomer, bedenk dan hoe de kapstok er in de winter uit zal zien. Winterjassen nemen veel meer plaats in. Ze zijn veel zwaarder, en je kunt er minder aan 1 haak kwijt dan dunne zomerjasjes. Voor de kinderkamer, slaapkamer, badkamer of keuken geldt hetzelfde als hierboven. Denk vooraf goed na over wat je allemaal aan de haken wilt kunnen ophangen. 

7. Hoeveel ruimte tussen de kapstokhaken?

De ruimte tussen de kapstokhaken bepaal je zelf. Waar let je hierbij op? Hoe groot zijn de jassen die aan de kapstok komen te hangen? Hoe groter, hoe meer afstand. Hoeveel jassen wil je aan 1 haak hangen? Hoe meer, hoe meer ruimte er tussen de haken nodig is. Gebruik je kledinghangers? Dan heb je ook meer ruimte nodig. Hoeveel afstand je exact tussen de haken neemt, kun je misschien afkijken bij je oude kapstok, of een kapstok die je mooi vindt. Hang er gerust wat aan en zie wat het doet. Haken moeten nooit te dicht op, en ook niet te wijd uit elkaar zitten.

8. De stijl 

Meestal wil je dat ook de kapstok past bij de woonstijl van de rest van het huis. Maar toch kun je bijv. in de hal net iets anders, iets extremer, uitpakken. 

9. Hoe hoog hang je de kapstok op? 

Hoe hoog je de kapstok of losse haken ophangt is natuurlijk afhankelijk van de gemiddelde lengte in het gezin. Het is dus een kwestie van meten. Heb je naast een kapstok voor volwassenen ook een kinderkapstokje gemaakt, dan kun je deze op de gewenste hoogte van je kind(eren) ophangen. Dit kan recht onder de kapstok, of iets opzij, zodat de kinderkapstok ook altijd zichtbaar is.

10. Met welke schroeven zet je de kapstokhaken vast?

Niet heel onbelangrijk zijn de schroeven. Je kunt kiezen voor de kruiskopschroef bij de bouwmarkt. Het is echter mooier om schroefjes met een zaaggleuf en in dezelfde kleur als de haak te gebruiken. Wij hebben in ons assortiment schroefjes met zaaggleuf in zwart, zilver (nikkel, messing, oud messing, ijzerkleur en roest.