Ieder huis heeft vaak wel één kapstok. Als dat niet het geval is, en je er nu nog voor kiest om je jas over de stoel of trapleuning te gooien, dan komt er uiteindelijk toch een moment dat je kiest voor een kapstok. Gewoon, omdat het een stuk opgeruimder staat. En, omdat een kapstok naast praktisch, ook heel decoratief kan zijn.

Hieronder vind je 10 soorten kapstokken die je zelf kunt maken, inclusief tips over de keuze van kapstokhaken.

1. De jassenkapstok

Je zal misschien denken, wat een rare titel, een kapstok is toch altijd voor jassen? Maar niets is minder waar. Een kapstok kan ook voor iets anders worden gebruikt. Daarover lees je hier verder meer. Bij een kapstok voor jassen moet je gebruik maken van stevige kapstokhaken. Winterjassen kunnen nogal zwaar zijn. En daarbij hangen er vaak meerdere jassen aan 1 haak. Ook moet je je afvragen waar de kapstok komt te hangen? Bij de voordeur in de hal, of bij de achterdeur in bijv. de bijkeuken? Voor beide kapstokken kun je hele andere haken kiezen. In de hal wil je misschien een mooie, exclusieve kapstokhaak, en bij de achterdeur een goedkopere kapstokhaak.

2. Het kinderkapstokje voor in de hal

Is het niet fijn als kinderen zelf bij hun jasjes kunnen? Om ervoor te zorgen dat ook kinderen makkelijk bij hun jasjes kunnen, én dat de jassen van de ouders niet tot op de grond hangen, kun je twee aparte kapstokken maken. De kapstok voor de volwassenen hang je op de normale hoogte. Die van de kinderen hang je een stuk lager. Dit kan recht onder de grote kapstok zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om het er iets schuin onder te plaatsen. Dat geeft een speels effect. De haken van het kinderkapstokje hoeven niet hetzelfde te zijn als die van de grote-mensen-kapstok. Daarin kun je juist leuk variëren in kleur of vorm. Daarnaast hoeven de kapstokhaken voor de kinderkapstok niet zo groot te zijn. De jassen zijn een stuk lichter en er kunnen dus kleinere haakjes voor worden gebruikt.

3. Het kinderkapstokje voor in de kinderkamer

Het kapstokje in de kinderkamer zal op een andere manier gebruikt worden dan het kapstokje in de hal. In de kinderkamer hangen normaliter geen winterjassen aan de kapstok. Eerder hangt daar lichtere kleding, zoals een trainingsjack, vestje, broek, riempje, bretels of ketting. Dat betekent dat je kleine haakjes kunt gebruiken.

4. Grote kapstokken voor andere ruimtes in huis

Bij een kapstok denkt iedereen meestal direct aan de jassenkapstok in de hal. Maar ook in de slaapkamer en badkamer, is het toch echt handig om een kapstok, of op z’n minst enkele haken te hebben, waar je kleding, badjassen of handdoeken aan kunt ophangen. Losse haken kun je eventueel direct bevestigen aan de zijkant van een kast of op de deur.

5. Kleine haakjes en kleine kapstokjes voor in de keuken

Ook in de keuken is het handig om een kapstokje of kleine haakjes te hebben. Bijv. voor de handdoeken, theedoeken, pannenlappen en ovenwanten. Kleine haakjes worden ook gebruikt om keukenspullen aan op te hangen. Denk aan keukengerei als opscheplepels, snijplanken, pannen of een vergiet.

6. Kapstokhaakje voor hondenriem

De hondenriem wordt ook vaak aan de kapstok opgehangen. Zorg dat je een aparte haak hebt voor de riem, zodat je niet eindeloos tussen alle jassen door moet zoeken.

7. Kapstokje voor sleutels

En als je toch bezig bent om een jassenkapstok te maken, kun je ook een klein kapstokje voor sleutels in dezelfde stijl erbij maken. 

8. Kapstokje in de schuur

In de schuur komen kapstokjes ook van pas. Bijv. voor werkjassen, schorten, en voor alsgereedschap. Hier geldt ook weer dat hoe zwaarder hetgeen is dat je er aan op hangt, hoe steviger de haak moet zijn. Wij hebben in de webwinkel ook kant-en-klaar-kapstokjes voor in de schuur.

9. Kapstokje voor sieraden, riemen en sjaaltjes

Voor in de slaapkamer of inloopkast is het handig om een kapstokje te hebben om sieraden, riemen en sjaaltjes aan op te hangen. Een kapstokje waarbij kastknoppen gecombineerd worden met kleine haakjes, is meteen een leuk decoratief object. 

10. Kapstokje voor hangdecoratie

En, last but not least: weet je dat kapstokjes tegenwoordig ook in de woonkamer worden opgehangen? Om er een hangplantje, gedroogde bloemen, een mooie ketting, of een souvenir aan op te hangen. In dit geval gaat het bij het kapstokje dan alleen om het decoratieve aspect. Let wel op de stevigheid van de haak bij het ophangen van zwaardere objecten, zoals bijv. een hangplant. De kapstokhaken die je hiervoor uitkiest, passen uiteraard 1-op-1 in je favoriete woonstijl.