Plankdragers industrieel, landelijk & brocante

Plankdragers, schapdragers, beugels of planksteunen, zijn zo maar een paar termen voor de steunen die gebruikt worden voor het bevestigen van wandplanken en -plankjes aan de muur. In ons assortiment vind je plankdragers in een brocante, landelijk én oud-industriële stijl. De plankdragers zijn gemaakt van gietijzer, smeedijzer en staal.Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 63

Van hoog naar laag sorteren

Plankdragers, schapdragers, beugels en planksteunen

Je kunt volgens ons niet genoeg wandplanken en wandplankjes in huis hebben. Ze zijn handig en staan overal leuk! In de keuken voor kruidenpotjes of servies. In de slaapkamer voor boeken of sieraden. En in de woonkamer voor mooie accessoires en hangplantjes. Voor het bevestigen van al die wandplanken en -plankjes aan de muur, vind je bij ons mooie plankdragers, schapdragers, beugels en planksteunen in brocante, landelijke én oud industriële stijl. 

Plankdragers kopen bij Jan&Juup

Wil je iets decoratiefs aan een muur, en heb je geen zin in een schilderij of foto aan de wand? Of heb je opbergruimte nodig op je werkplek? Of in de keuken? Dan zijn wandplanken of wandplankjes voor jou dé oplossing.

Met wandplanken en wandplankjes kun je ontzettend veel doen. Zet wat plantjes, (droog)bloemetjes in vaasjes en foto’s en prints in leuke lijstjes op een wandplank, en je hebt direct een gezellig ‘hoekje’. Kaarsjes en windlichtjes doen het ook erg goed om sfeer aan de muur te krijgen.

Voor het stevig en op een mooie manier bevestigen van deze planken aan de muur, gebruik je plankdragers. Plankdragers zijn er in allerlei verschillende stijlen. Kies die plankdragers die precies passen bij jouw interieur. In onze webwinkel kun je kiezen uit verschillende stijlen (landelijk, brocante en oud industrieel), kleuren en afmetingen.

 

Hoe ver plankdragers uit elkaar plaatsen?

Een vraag die we vaak van onze klanten krijgen, gaat over de afstand tussen de plankdragers: hoe ver moeten plankdragers uit elkaar worden geplaatst?

Hierbij moet je letten op de functionaliteit van de plankdrager. Ga uit van iedere 50 tot 60 cm een plankdrager. Dit moet je zeker doen als de houten plank vrij dun is en de neiging heeft om snel door te zakken. Heb je een dikke houten plank die zwaar is? Dan heb je ook behoefte aan voldoende plankdragers. In dit geval omdat ie anders niet voldoende aan de muur kan worden bevestigd.

Neem een afstand van 50-60cm en speel daar dan een beetje mee. Wat is er nodig qua stevigheid, en wat vind je zelf mooi staan? Wat er nodig is, is afhankelijk van de stevigheid en zwaarte van de houten plank. Daarnaast speelt het type muur waaraan de plank komt te hangen een rol. Is de muur van gips, hout of steen? Zorg ervoor dat je goede stevige pluggen en schroeven gebruikt, die speciaal bedoeld zijn voor het materiaal (gips, hout, steen) waaraan de plankdrager wordt bevestigd.

Decoratieve plankdragers

Al onze plankdragers zijn voor decoratief gebruik. Ze zijn niet bedoeld voor een schappenwand voor zware spullen in de garage, schuur of magazijn. Daarvoor kun je beter speciale plankdragers uit de bouwmarkt gebruiken die veel gewicht kunnen dragen. De plankdragers in onze winkel zijn stevig - anders zouden we ze niet verkopen - maar toch vooral te gebruiken als decoratieve plankdragers. Dat wil zeggen, gebruik de dragers voor een plank waarop je wat plantjes, (droog)bloemen in vaasjes, souvenirs of een schilderijtje en wat foto’s zet.

Functionele plankdragers

Ga je een wandplank gebruiken op je werkplek of in de keuken? Dan is de bestemming van de plank meestal een combinatie van functioneel en decoratief. Maar zelfs als het alleen functioneel zou zijn, dan kun je er nog steeds iets moois van maken. Gebruik daarvoor in ieder geval een mooie plank en mooie plankdragers. Komen er wat boeken op? Plaats de boeken tussen leuke boekensteunen. Zijn de wandplanken voor in de keuken? Kies dan voorraadpotten, opbergmandjes en –potjes in de stijl van je keuken.

 Tip! Hoedenplank met kapstok voor in de hal 

Heb je wel eens gedacht aan een handige hoedenplank in de hal? Onder de plank die je aan de muur bevestigt met een paar mooie planksteunen, hang je een paar plafondhaken of kapstokhaken op en je hal heeft direct meer opbergplek. Wil je niet zoveel gaten voor de steunen en haken in de muur boren? Bevestig dan de hoedenplank met een paar mooie steunen aan een tweede grote houten plank, die je tegen de wand plaatst. Daarna maak je de kapstokhaken aan de plank vast en hang je het geheel op aan de muur. 

Plankdragers voor elk interieur

Plankdragers passen in elk interieur, en kunnen in iedere ruimte van het huis worden gebruikt. In ons assortiment vind je plankdragers in verschillende stijlen: voor een brocante, een landelijk of een (oud) industriële look. In de webwinkel vind je stoere plankdragers, sierlijke schapdragers en strakke planksteunen.

Industriële plankdragers

Plankdragers in een (oud) industriële stijl in ons assortiment zijn o.a. gemaakt van gietijzer. Het gietijzer geeft een drager een stoer uiterlijk. Er zijn ook dragers handgemaakt van smeedijzer, of van gegalvaniseerd staal. Allemaal materialen die van zichzelf niet 100% strak zijn, en vaak nog handgemaakt, waardoor het een oud doorleefde (vintage, loft-achtige) industriële look heeft. De meeste industriële schapdragers zijn zwart, bruin/zwart, roest en oud messing van kleur.

Brocante en landelijke plankdragers

Gietijzer leent zich erg goed voor de brocante en landelijke stijl. Daarom vind je bij ons veel gietijzeren plankdragers in een brocante en landelijke stijl. Deze dragers zijn voornamelijk verkrijgbaar in de kleuren zwart, bruin/zwart en wit. Ook vind je in ons assortiment roest en goudkleurige plankdragers.

Plankdragers in verschillende maten

In ons assortiment vind je plankdragers in allerlei maten. De kleinste dragers zijn 10cm diep en de grootste zijn 30 cm diep. Een plankdrager hoeft niet even breed te zijn als de plank. Het is mooier als de plank iets breder is en wat uitsteekt over de drager. Afhankelijk van je eigen smaak kun je bepalen tot hoe ver je het mooi vindt staan. Let op daarbij op dat de plank niet te ver uitsteekt en aan draagkracht verliest.

Favoriete plankdragers

Zwarte plankdragers

Veruit de meeste wandplanken worden met zwarte plankdragers aan de muur bevestigd. Dat is de reden dat wij een groot assortiment zwarte plankdragers hebben. Voor de brocante en landelijke stijl hebben we een aantal witte plankdragers.

Plankdrager met of zonder schoor?

Veel plankdragers hebben een schoor (een schuin deel van de ene punt van de plankdrager naar de andere punt). Door een schoor wordt de stevigheid van de plankdrager vergroot. Hierdoor kan een plankensteun meer gewicht dragen. Denk bij het gewicht overigens ook aan de plank zelf. Die wegen vaak nogal wat kilo’s, waar in eerste instantie geen rekening wordt gehouden.

Een plankdrager zonder schoor heeft zo zijn voordelen. Als je met plankdragers zonder schoor een paar planken onder elkaar plaatst, houd je op de plank zelf meer ruimte over. Ook als je bijv. de plankdrager boven de verwarming wilt ophangen, dan is het handig om een drager zonder schoor te kiezen.

Plankdragers per set of per stuk verkocht?

Wordt de plankdrager per 2 of per stuk verkocht? De meeste plankdragers in ons assortiment worden per stuk verkocht. Sommige dragers worden per 2 (als set) verkocht, omdat ze van elkaar verschillen. Ze zijn bijv. speciaal bedoeld voor een rechter- of een linkerkant. Als ze per set worden verkocht, staat dat op de productpagina vermeld.

Staan jouw plankdragers er niet bij?

Zoek je andere plankdragers dan je in onze webwinkel kunt vinden? Vertel het ons. En wij gaan voor jou op zoek.

Online plankdragers bestellen bij Jan&Juup

Je plankdragers bestel je eenvoudig online bij Jan&Juup.